Strašidla a krásné panny - Šmíd, Zdeněk, 1937- (Olympia, 2010)
Humorné parafráze na staré lidové pověsti, kalendářové historky a anekdoty z Karlovarska nepochybně patří ke zlatému fondu tvorby spisovatele Zdeňka Šmída. Čtenáři se opět mohou těšit na dílo, které rozhodně nepostrádá smysl pro jemný humor, laskavou ironii a lehkou nadsázku. Kniha vyšla poprvé v roce 1983, nyní se pro velký úspěch dočkala již čtvrtého vydání, tentokrát ve stejné úpravě jako knihy Dudáci a vlčí hlavy (Olympia, 2008) a Předposlední trubadúr (Olympia, 2009) s půvabnými ilustracemi Markéty Vydrové.